Cercetare

Centrul de Cercetare în Neuroștiințe din Timișoara este dedicat studiului neuroștiințelor în general, acoperind aspecte de la neuroștiințe fundamentale până la cele aplicate clinic. Domeniile active în prezent sunt orientate în patru direcții principale:

Neurofiziologia clinică de bază cu electro-encefalografie, electro-miografie și potențiale evocate.

Obiectivele actuale ale cercetării vizează standardizarea tehnicilor pe populația din România și îmbunătățirea tehnicilor de formare în achiziția și interpretarea semnalelor, asistată de calculator. Un domeniu clinic de cercetare se concentrează pe diagnosticul specific al stărilor grave în terapia intensivă.

Neurooncologia, cu obiectivul de a identifica factorii determinanți ai supraviețuirii la pacienții cu glioame cerebrale în contextul din țară.

Cercetarea preliminară arată că mediana de supraviețuire a pacienților operați în țară este de 50%, comparativ cu mediana de supraviețuire a pacienților operați în Europa Occidentală. Studiile actuale se concentrează pe traseul clinic al pacienților și îmbunătățirea acestuia pentru a spori supraviețuirea.

Epidemiologia și sănătatea publică din perspectiva bolilor sistemului nervos la nivelul Regiunii de Vest.

Preocuparea centrului este identificarea traseelor clinice existente și a nevoilor de a crea noi trasee clinice, precum și evaluarea calității acestora.

Fiziologia, fiziopatologia și tratamentului durerii cronice neuropate

Tradițional, cercetătorii centrului de neuroștiințe din Timișoara au o activitate semnificativă în privința fiziologiei, fiziopatologiei și tratamentului durerii cronice neuropate. Acest tip de cercetare reprezintă fundalul de bază al activității centrului în toate domeniile durerii.